SOS Den Haag wil de afbraaktrend van de Haagse ruimtelijke en landschappelijke harmonie keren. Dat doen we door krachten stedelijk, nationaal als internationaal te bundelen.
COLLEGE EN AMBTENAREN BLUNDEREN. WEER MET GEMEENSCHAPSGELD: AANNEMERS EN ONTWIKKELAARS ZIJN VEEL SLIMMER
Omroepwest:
Parkje bovenop Utrechtsebaan meer dan twee keer zo duur: bijna dertig miljoen
Het aanleggen van een parkje bovenop op de Utrechtsebaan in Den Haag wordt fors duurder. In plaats van 12 miljoen euro kost het in totaal bijna dertig miljoen om een deel van de snelweg te overkappen. Bovendien moet het ontwerp ook nog eens drastisch worden aangepast. Er komen geen grote bomen te staan, maar struiken. De kap kan het gewicht van bomen niet dragen.
Dat maakte de Haagse wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) vrijdagmiddag bekend. Mulder noemt de meer dan verdubbeling van de kosten ‘uiteraard vervelend’. De gemeente gaat wel onderzoeken wat er van het project kan worden geleerd, stelt hij ook.
De plannen om het deel van de A12 tussen pakweg de rechtbank en de Malietoren van een dak te voorzien werden zes jaar geleden gepresenteerd. De gemeente Den Haag wil daarmee het gebied tussen het Centraal Station en het Bezuidenhout veel aantrekkelijker maken. Een deel ervan is inmiddels gerealiseerd: zo zijn de Grotiustorens met 655 appartementen bijna af. Een ander deel van het plan, het overkappen van de Utrechtsebaan, blijkt ingewikkelder dan gedacht.
VLOER KAN GEWICHT NIET DRAGEN
In juli vorig jaar moest het stadsbestuur al melden dat het oorspronkelijke plan om hier een heel park aan te leggen niet kon doorgaan. De vloer van de Utrechtsebaan kan het gewicht niet dragen. Ook speelden veiligheidseisen een rol.
Mulder heeft daarom een heel nieuw plan laten maken, want de hele overkapping nu nog afblazen is niet mogelijk. Volgens de wethouder hebben de bewoners van de torens recht op groen en beschermt het dak hen tegen geluidshinder van de Utrechtsebaan. Verder zou de gemeente harde afspraken hebben gemaakt met de bouwer van de torens. Daarom is Den Haag ‘juridisch gehouden tot het realiseren van de overkluizing’, blijkt uit onderzoek van de huisjurist van de stad.
EENVOUDIGER
De bedoeling is nu dat er een iets eenvoudiger, lichtere overkapping komt. Daarop kan geen dikke laag aarde worden aangebracht. Dat heeft weer tot gevolg dat er geen dikke bomen kunnen worden geplant. In de woorden van de wethouder: ‘De groeninvulling wordt niet uitgevoerd met volwassen bomen maar met mooi gedetailleerde beplanting.’ De wethouder spreekt in een brief aan de gemeenteraad van een ‘minimale, maar acceptabele’ oplossing.
Toch heeft het stadsbestuur de aanleg van een volwaardig, compleet park nog niet aan de kant geschoven. Maar dat is ‘zeer complex en kostbaar’ en daarom moet er nog meer onderzoek naar worden uitgevoerd.
NOG MEER RISICO’S
De bouw van het parkje boven de Utrechtsebaan kent nog wel een aantal risico’s, schrijft Mulder. Zo moet er snel worden begonnen met de aanleg ervan, anders wordt het project nog weer duurder. Ook maakt de veiligheidsregio zich zorgen over de veiligheid op de Utrechtsebaan. Die zou een negatief advies kunnen geven. Bovendien bestaat het gevaar dat tijdens de bouw de materiaal- en bouwkosten en lonen ‘exceptioneel kunnen gaan stijgen’, aldus de wethouder zelf. Daarmee is nu nog geen rekening gehouden.
De gemeenteraad moet ook nog instemmen met de nieuwe plannen. Als dat gebeurt, zou in het derde kwartaal van 2023 kunnen worden begonnen met de aanleg. Het parkje zou dan een jaar later klaar moeten zijn.
OmroepWest
Vrijdag 20 mei 2022
… MeerMinder
- Likes: 1
- Shares: 0
- Comments: 7
Totdat de stad Den Haag de status 12 heeft bereikt! Oftewel onder curatele!
Het is weer zover… Het is te duur maar toch doen we het.
“Er wordt gekeken welke lessen kunnen worden geleerd”. Tijd dat de lessons learned van voorgaande projecten in praktijk worden gebracht en dit niet alleen maar sessies voor de bühne zijn.
Ach het is makkelijk rommelen met gemeenschapsgeld
Je verwacht het niet. Het slopen van een stuk bos voor madurodam, rooien van bomen Scheveningseweg en Kennedylaan is Makkelijker en goedkoper. Die bomen krijg je dus niet meer terug, nog niet voor 12 mln een paar waaiboompjes en een uitlaatveldje.
12 miljoen op die paar woningen waren al geen business case voor dat park. 30 miljoen is helemaal niet uit te leggen. En al draagt die aap (die torens) een gouden ring (het park) het is en blijft een lelijk ding.
onbegrijpelijk geklungel voor zo veel geld
AD Den Haag: GroenLinks wethouder doet niet wat de raad wil 😡 … MeerMinder
Ik zou nog geen joule warmte uit die smeerpijp willen krijgen. Investeer liever in verbeteren van isolatie van bestaande woningen en de opwekking van werkelijk duurzame energie.
Kijk! Constructief voorstel… … MeerMinder
Deze inhoud is momenteel niet beschikbaar
Dit gebeurt doorgaans doordat de eigenaar de bijlage alleen heeft gedeeld met een kleine groep mensen, de eigenaar heeft gewijzigd wie de bijlage kan zien of omdat de bijlage is verwijderd.
Aanbesteding nieuwe brede zware trams mislukt: niemand wil ze bouwen voor de gevraagde prijs…
Dus nu noemen we bestaande trams ‘iconisch’ en hebben we voor niets haast gemaakt met bomen kappen en inspraak reacties af serveren.
“Iconische rood-beige trams blijven nog wat langer rondrijden in Den Haag en omstreken
De laatste zestig rode trams met de beige banen blijven langer rondrijden in Den Haag en omstreken. Vervoerder HTM heeft meer tijd nodig om de iconische en bijna veertig jaar oude GTL-voertuigen te vervangen.
Oorspronkelijk zouden de trams vanaf 2023 definitief uit het Haagse straatbeeld verdwijnen. Die deadline is vrij ongemerkt al twee jaar vooruit geschoven en nu blijkt de HTM nog een extra jaar te nemen om de oude trams op de lijnen 1, 6, 12 en 16 in te ruilen voor de nieuw te bouwen trams.
De vertraging is een geldkwestie. Dankzij het uitstel van een jaar maakt de HTM miljoenen vrij. Die zijn heel hard nodig, omdat het budget van 210 miljoen euro voor de nieuw te bestellen trams onvoldoende lijkt te zijn, schrijft Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) die over de vervoerscenten gaat.
Zoals zoveel bedrijven kampen ook de bouwers van tramvoertuigen met enorm gestegen kosten. Materialen als staal en chips zijn veel duurder geworden, maar ook de gasprijs, transportkosten en de lonen voor het schaarse technisch personeel zijn omhoog geschoten sinds de HTM een begin heeft gemaakt met de aanbesteding van minimaal vijftig nieuwe trams.
Compenseren
Het gevolg is dat de potentiële leveranciers van trams het risico van verder stijgende prijzen niet meer willen lopen. Of daarvoor een buitengewoon hoge risicopremie doorberekenen. Zo liet een van de leveranciers die zich inschreef voor de aanbesteding weten toch geen offerte in te dienen.
Om te voorkomen dat de aanbesteding van de trams mislukt, gaat de MRDH de prijsstijging compenseren. Vooralsnog kost dat de regionale vervoersautoriteit een kleine negen miljoen euro extra. Een bedrag dat deels betaald kan worden door de oude trams een jaar extra te laten rijden.
Reizigersvereniging Rover Den Haag riep de HTM, de MRDH en de gemeenteraad vorig jaar al op om haast te maken met de aanbesteding van zestig nieuwe, zogeheten lage- vloertrams. ,,De rood-beige treinen op lijnen 1, 6, 12 en 16 zijn slecht toegankelijk voor mindervalide reizigers en bieden geen eigentijds comfort meer. Het wordt hoog tijd dat de nieuwe trams besteld worden.
Door de prijsstijgingen voor de leveranciers van de trams met spoed te compenseren in de aanbesteding hopen de MRDH en de HTM geen verdere vertraging meer op te lopen. ‘Alles is erop gericht om eind dit jaar een gunning te doen’, schrijft de Metropoolregio. ‘Zodat de voertuigen tijdig kunnen instromen in 2026’.
Rood-wit
Ondanks de vervanging van de iconische, Haagse tram zal de dominant-rode kleur zeker niet verdwijnen. Sterker, in de komende jaren gaat de HTM een einde maken aan de huidige ratjetoe aan kleurencombinaties in Den Haag. Op dit moment rijden er wit-blauwe trams van Randstadrail, nieuwe donkergrijs–rode trams van Avenio en dus de zestig nog overgebleven rood-beige voertuigen die al in het begin van de jaren tachtig in Den Haag hun intrede deden.
Afgezien van deze oude voertuigen worden de Haagse trams de komende jaren in de kleuren van vervoerder HTM gestoken: rood en wit. Dezelfde kleurstelling die de bussen van de Haagse vervoerder nu hebben. Dat kan snel gaan, omdat de nieuwe Avenio-trams in Den Haag zoveel last hebben van roestvorming dat het plaatwerk van de trams vervangen moet worden. De HTM grijpt deze kans aan om de trams in de rood-witte kleuren te laten overspuiten.. Ook vervangt de Haagse vervoerder de stoffen stoelbekleding voor meer duurzaam rood kunstleer.
AD Lex de Jonge
Maandag 9 mei 2022”
www.ad.nl/den-haag/iconische-rood-beige-trams-blijven-nog-wat-langer-rondrijden-in-den-haag-en-om…
… MeerMinder

Iconische rood-beige trams blijven nog wat langer rondrijden in Den Haag en omstreken
www.ad.nl
De laatste zestig rode trams met de beige banen blijven langer rondrijden in Den Haag en omstreken. Vervoerder HTM heeft meer tijd nodig om de iconische en bijna veertig jaar oude GTL-voertuigen te ve…ik vind groengeel een mooiere kleur
Kan toegevoegd worden aan de lange lijst van debacles in Den Haag. Ben benieuwd wat de volgende is!
Heel fijn ook voor ouderen en gehandicapten, deze totaal ontoegankelijke trams.
Dan hadden de bomen dus ook kunnen blijven staan. Daar was zo’n haast bij 🙄🌳☹️ Bomenstichting Den Haag
Nouja wat is dit nou. Het is toch al zo raar dat ze trams bestellen die 2 cm breder zijn waardoor zowat de hele stad opgegraven moet worden om de rails aan te passen. En dan heb ik het nog niet eens over de Scheveningseweg waar ze niet alleen de bomen kapten maar ook een 5 meter diepe sleuf groeven met wit zand erin, tegengehouden door nota bene 3 betonnen muren, om die veel te zware nieuwe trams te kunnen dragen. Bij elkaar nog erger dan de tramtunnel wat ook al zo'n debakel was, of Amare dat nu al verzakt. Je vraagt je af wat ze wèl kunnen!
Gevoelige nederlaag voor Den Haag: kamerverbod in gehele stad deels onterecht
Het verbod op verkamering in heel Den Haag is deels van tafel. De rechtbank oordeelde dat deze maatregel, die moet voorkomen dat de leefbaarheid in buurten niet onder druk komt te staan, niet overal mag worden ingevoerd. Alleen voor woningen onder de 310.000 euro (WOZ-waarde) geldt een verbod. De uitspraak heeft ook grote gevolgen voor andere steden die beleggers van de woningmarkt willen weren.
Ilah Rubio 03-05-22, 18:04
De Haagse vastgoedinvesteerder Jeroen Lentze is opgelucht. Hij had veel geld geïnvesteerd in de verbouwing van een enorm herenhuis aan de Juliana van Stolberglaan. Hij kocht het praktisch onbewoonbare pand voor één miljoen euro, maar gaf nóg eens een miljoen uit om er elf appartementen in te bouwen. Maar vervolgens mocht hij de woningen door de nieuwe maatregel niet allemaal verhuren.
Uitgebreid
Van de gemeente had de ondernemer wel gewoon een vergunning gekregen om dit woonhuis te transformeren. De gemeente paste echter daarna haar beleid aan. Het verkamerverbod in kwetsbare wijken werd uitgebreid naar de hele stad. De elf appartementen konden hierdoor alleen nog maar verhuurd worden aan twee personen. Een financiële strop dreigde voor Lentze én andere vastgoedinvesteerders.
Geconcludeerd kan worden dat een vergunningplicht voor deze categorieën woningen een noodzakelijk en geschikt middel is
Via de rechtbank vochten die het verbod aan. De Haagse rechter vindt dat de gemeente wel voldoende heeft aangetoond dat er een zodanige schaarste bestaat aan zelfstandige koopwoningen in het goedkope en middensegment dat een omzettingsvergunningplicht een noodzakelijk en geschikt middel is om in te grijpen in de woningvoorraad. De schaarste doet zich vooral voor in het goedkope (tot 191.000 euro) en het middensegment (tussen 161.000 en 265.000 euro).
,,Geconcludeerd kan worden dat een vergunningplicht voor deze categorieën woningen een noodzakelijk en geschikt middel is om de onevenwichtige en onevenredige effecten van deze schaarste te bestrijden.’’
Geen verband
De gemeente is er, vindt de rechter, daarentegen niet in geslaagd de noodzaak aan te tonen om in te grijpen in het hogere segment (boven de 310.000 euro). Ook zou de gemeente niet hebben aangetoond dat de maatregel noodzakelijk is om de leefbaarheid in de stad te beschermen.
Uit verschillende rapporten blijkt dat er geen duidelijk oorzakelijk verband tussen kamerbewoning en leefbaarheid is, die een categorale weigering van vergunningen voor omzetting naar onzelfstandige woonruimtes voor vier of meer personen in de hele stad rechtvaardigen. De Haagse wethouder Balster zou ook zelf in een brief hebben erkend dat niet bewezen is dat de leefbaarheid verslechtert als gevolg van de toename van kamerbewoning.
Haagse vastgoedinvesteerders baalden van de maatregel van de gemeente, en lieten dat op verschillende manieren merken. Hier in Transvaal hing een investeerder dit spandoek op om zijn ongenoegens te uiten.
Haagse vastgoedinvesteerders baalden van de maatregel van de gemeente, en lieten dat op verschillende manieren merken. Hier in Transvaal hing een investeerder dit spandoek op om zijn ongenoegens te uiten. © .
De rechtbank acht het beroep van Lentze dan ook gegrond. ,,Dit is geen verassing, want wethouder Balster (Wonen, red.) had zelf al meerdere keren voor de invoering benadrukt dat de bevoegdheid voor de maatregel ontbrak. Dit heeft de gemeente niet weerhouden om de maatregel toch in te voeren, met grote schade tot gevolg voor bestaande vergunninghouders waarvan de vergunningen met terugwerkende kracht werden ingetrokken.’’
Ik hoop dat er door deze uitspraak in de toekomst meer oog is voor bestaande gevallen bij verandering van regelgeving
Jeroen Lentze
Lentze vindt het onbegrijpelijk dat er geen overgangsrecht is toegepast, die bestaande gevallen respecteert bij de verandering van de spelregels. ,,Ik hoop dat er door deze uitspraak in de toekomst meer oog is voor bestaande gevallen bij verandering van regelgeving.’’ Eerder dit jaar kwam de rechter ook al tot het oordeel dat de gemeente Rotterdam niet alle wijken kan aanwijzen als gebied waar een vergunningsplicht (voor bijvoorbeeld het opsplitsen van woningen) geldt. Ook in Nijmegen was dit het geval.
De gemeente Den Haag laat weten de uitspraak nauwkeurig te bestuderen.
www.ad.nl/den-haag/gevoelige-nederlaag-voor-den-haag-kamerverbod-in-gehele-stad-deels-onterecht~a…
… MeerMinder
Ongelofelijk. Het lijkt wel het script voor een sketch van Lubach.
Ik vind het erg. Wat vreselijk dom.
Problemen bij gloednieuw Haags cultuurpaleis Amare: twee zalen verzakken
Het splinternieuwe Haagse cultuurpaleis Amare kampt met bouwkundige problemen. Twee van de zalen zijn aan het verzakken. Daardoor kunnen deuren daarvan bijna niet meer dicht. Volgens de directeur van Amare, Jan Zoet, hoort het ‘zetten’ van het complex bij nieuwbouw. Maar hij bevestigt ook dat de zalen ‘enkele millimeters’ zijn gezakt’. De gemeente werkt samen met de bouwer aan een oplossing.
Amare bestaat eigenlijk uit vijf losse gebouwen. De buitenkant met daarin vier losse dozen: de zalen. Die hebben een eigen fundering om te voorkomen dat als hier muziek wordt gemaakt, de rest van het complex last heeft van de trillingen. Tussen de wanden van die zalen en de rest van het gebouw is ook een ruimte van 5 centimeter.
Twee van die zalen – de concertzaal en de conservatoriumzaal – zijn nu gaan zakken. De matten waarop de fundering rust zijn gaan inklinken, melden ingewijden aan Omroep West. Dat heeft grote gevolgen. Ze zijn daardoor lager komen te liggen ten opzichte van de rest van het gebouw.
Vloerbedekking weggehaald
Dit leidt ertoe dat deuren niet meer goed open en dicht kunnen. Tot nu toe kon dat worden opgevangen door een deel van de vloerbedekking te verwijderen. Maar dat is slechts een tijdelijke oplossing.
Directeur Zoet zegt dat de zaak goed in de gaten wordt gehouden door de bouwer van Amare, de combinatie Cadanz. In het cultuurcomplex staat apparatuur om de bewegingen te meten. Zoet: ‘We hebben nu geen signalen dat het nog steeds doorzakt.’
Zoeken naar een oplossing
Volgens Zoet valt het zakken van de gebouwen ‘absoluut binnen marges die controleerbaar zijn’. Op dit moment wordt gewerkt aan een oplossing. Wat er precies gaat gebeuren, is nu nog niet bekend. Dat is ook in handen van de bouwer. Die is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van Amare.
De directeur: ‘Wij liggen er niet wakker van. We schrokken aanvankelijk wel. Dat kan ik niet ontkennen. Maar we zijn er nu rustig onder. We hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt. Dit hoort bij een nieuw gebouw.’
‘Niet ongebruikelijk’
Ook de gemeente Den Haag stelt in een reactie dat het ‘niet ongebruikelijk’ is dat er bij de ingebruikname van een nieuw gebouw nog knelpunten worden ontdekt. ‘Dat is uiteraard vervelend,’ aldus de woordvoerder van wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling). Volgens hem is de gemeente samen met bouwcombinatie Cadanz en Amare ‘in nauw overleg over de knelpunten’.
Op dit moment wordt gewerkt aan een ‘plan van aanpak’ voor de verzakkingen en nog enkele andere problemen. De verwachting is dat die aanstaande zomer worden verholpen. Zo wordt ook voorkomen dat de programmering in het geding komt, want die gaat gewoon door. Verder benadrukt de woordvoerder van de gemeente dat de veiligheid nu niet in het geding is.
Meer dan tien jaar discussie
De bouw van Amare houdt de Haagse politiek en de kunstwereld al meer dan tien jaar in z’n greep. In 2009 besluit het toenmalig stadsbestuur dat de zalen die op het Spuiplein stonden, moeten worden vervangen. Ze zouden aan het einde van hun levensduur zijn. Bovendien wil Den Haag Culturele Hoofdstad van Europa worden in 2018. Een heel nieuw kunstcentrum is daarbij een belangrijke troef, is het idee.
Na veel discussie stemt de gemeenteraad in 2012 in met de bouw van een nieuw cultuurpaleis. De bedoeling is dat op het Spuiplein het Internationaal Dans- en Muziekcentrum (IDMC) van Neutelings Riedijk Architecten verrijst als nieuw onderkomen voor het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater, het Koninklijk Conservatorium en het Dans- en Muziekcentrum. Maar in de stad ontstaat veel verzet tegen het ‘dure’ plan van 181,6 miljoen euro.
Ontwerp van tafel
Nadat de Haagse Stadspartij bij de verkiezingen van 2014 een van de winnaars is, wordt voorman Joris Wijsmuller wethouder van cultuur. Het ontwerp van Neutelings Riedijk gaat van tafel en er wordt een procedure begonnen om een heel nieuw, goedkoper ontwerp te maken. Dat wordt uiteindelijk het plan van NOAHH | Network Oriented Architecture en Jo Coenen Architects & Urbanists. Wijsmuller belooft de raad dat het niet duurder wordt dan 177,4 miljoen euro.
Eind juni 2017 wordt begonnen met de bouw van wat later Amare gaat heten. Op 2 september wordt het feestelijke geopend in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dan is al wel duidelijk dat ook dit onderwijs- en cultuurcentrum veel duurder is geworden dan gepland. In plaats van 177 miljoen kost het uiteindelijk 223 miljoen, staat in een kritisch rapport van de Rekenkamer Den Haag. Mede daarom wil de gemeenteraad de ontwikkeling van Amare tot de bodem gaan uitzoeken. Dat gebeurt middels een raadsenquête waarbij betrokkenen onder ede worden gehoord.
Omroepwest Maarten Brakema
Woensdag 27 april 2022
Problemen bij gloednieuw Haags cultuurpaleis Amare: twee zalen verzakken
www.omroepwest.nl/nieuws/4565274/problemen-bij-gloednieuw-haags-cultuurpaleis-amare-twee-zalen-ve…
#omroepwest
… MeerMinder

Problemen bij gloednieuw Haags cultuurpaleis Amare: twee zalen verzakken
www.omroepwest.nl
Het splinternieuwe Haagse cultuurpaleis Amare kampt met bouwkundige problemen. Twee van de zalen zijn aan het verzakken. Daardoor kunnen deuren daarvan bijna niet meer dicht. Volgens de directeur van …Open sinds september
gewoon een stukkie van de onderkant van de deuren zagen
Ik zou dat Zuiderstrandtheater toch nog ff laten staan …😆
Onze inspraak over het plan om méér groen in de binnenstad te maken…. En grachten.
‘Geachte leden van de raad, een prachtig initiatief dat op bijna unanieme steun kan rekenen in de raad en onder de belangenorganisaties van bewoners en ondernemers in de binnenstad!
Een intiatief dat durf en doorzettingsvermogen vraagt en dat alleen kan slagen wanneer verschillende stakeholders meedoen. Het visioen van boomrijke lanen door de nu veel te breed geworden autowegen door het centrum is schitterend en kan mooi aangevuld worden met grachten om de doorstroming in de stad te verbeteren.
Komende weken een eerste krachtmeting: de ondergrondse publieksentree op de Hofplaats kost een rij kastanjebomen en er komen maar spaarzaam bomen terug. Gemiste kans op mislukt pleintje. Het voorstel dan maar meer bomen te planten tegenover DUDOK en tegenover Asta stuit op hevig verzet van de HTM die almaar meer ruimte opeist.
En dan te bedenken dat eerder gegraven proefsleuven zoveel afgedankte ondergrondse leidingen opleverde dat er nauwelijks bewortelingsruimte voor bomen is.
Er is nog veel en taai werk dus.
We kondigen hierbij aan dat een klein Comité is gevormd waarin zitting hebben de vrienden van den haag, bewonersorgansiatie rondom het Plein, het oude centrum, de haagse Bomenstichting en Koninklijke Horeca afdeling den haag. Dat Comité gaat u komende jaren bijstaan om dit initatief te verwerkelijken.
Vandaag maakt u een frisse start door een reservering van pakweg 20 miljoen hiervoor vrij te maken.
We zien elkaar hierover binnenkort weer. Groen moet je doen.’
www.omroepwest.nl/nieuws/4564215/het-versteende-hart-wordt-straks-een-groene-oase-politiek-wil-ha…
… MeerMinder

Het 'versteende hart' wordt straks een groene oase: politiek wil Haagse binnenstad aanpakken
www.omroepwest.nl
Het centrum van Den Haag moet de komende jaren een drastische metamorfose krijgen. Veel minder steen, veel meer bomen. De Jardin des Tuileries, het wereldberoemde park naast de Seine in Parijs, is het…