Facebook Posts
VERLELIJKING VAN DE STAD; het verzet tegen de CID plannen en de beeldkwaliteit s kletskoek erbij begint zich te tekenen… een artikel in Trouw
www.trouw.nl/buitenland/scandinavische-architecten-komen-in-opstand-tegen-de-verlelijking-van-hun…
… MeerMinder
- Likes: 6
- Shares: 0
- Comments: 2
Je had wel even kunnen waarschuwen, ik was er van overtuigd dat de plaatjes Den Haag betroffen
Maar dat is toch geen echt 'modernisme'? Ik ben geen kenner…
De provincie kan veel maar doet weinig. Hier is werkelijk invloed effectief te maken dus… … MeerMinder
AD DEN HAAG
FUNDERINGSHERSTEL GAAT DE ARMERE BEWONERS OP HET VEEN GELD KOSTEN…
Historische scheiding Haagse volk en elite gaat armere huiseigenaren mogelijk veel geld kosten
In Den Haag blijkt de eeuwenoude scheiding tussen veen en zand weer eens actueel: de woningeigenaren met minder geld moeten mogelijk voor tienduizenden euro’s verbouwen om hun verouderde huis niet te laten verzakken. Den Haag heeft net als veel andere gemeenten niets geregeld om hen tegemoet te komen. Terecht of niet?
De Haagse scheiding van zand en veen dateert uit de negentiende eeuw. Op het Scheveningse zand bouwde men chique wijken met parken en ruime straten, op het veen van de Schilderswijk krotten en steegjes voor de arbeiders.
Anno 2023 zijn, ondanks decennia aan gentrificatie, de verschillen tussen het zand en het veen nog allerminst afwezig in de hofstad. Volk en elite woont door elkaar, maar het contact is gering in de meest gesegregeerde stad van Nederland. De volgende splijtzwam dient zich aan, nu huiseigenaren in de armere delen van de stad de komende jaren mogelijk massaal in de buidel moeten tasten.
1970
Dit heeft te maken met het groeiende aantal verzakkende huizen in Nederland. De stichting Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) waarschuwt er al jaren voor. Naast het verzamelen en delen van informatie fungeert het KCAF ook als een nationaal funderingsloket, waar het aantal meldingen van funderingsproblemen de laatste jaren rap toeneemt. De grootste risicofactor voor huizen is volgens de stichting een bouwjaar van voor 1970. Deze staan namelijk vaak nog op houten heipalen, in plaats van op de betonnen palen die tegenwoordig worden gebruikt.
De veengrond waar veel huizen op staan vormt in combinatie met deze houten palen een groot verzakkingsrisico, omdat de grond kan inklinken. Bij schommelingen in de waterstand komen de palen daarom droog te staan of juist onder water te staan, waarna ze snel kunnen rotten. Met de grotere droogteperiodes van afgelopen jaren wordt het risico hierop groter.
In Den Haag zijn de huizen, volgens de interactieve kaart van het KCAF, in het overgrote deel van de wijken voor 1970 gebouwd. Rond de oude binnenstad is dit vrijwel overal zelfs honderd procent van de huizen. Ook veengrond is onder Den Haag ruimschoots aanwezig, met name in de klassieke volkswijken.
VINGER AAN DE POLS
Een woordvoerder van de gemeente stelt dat er geen reden tot zorgen zijn voor Den Haag. ,,Eerder dit jaar is nader onderzoek gedaan en de risico’s met funderingen blijken zeer gering. Dat komt mede omdat Den Haag direct na de Tweede Wereldoorlog op betonnen palen begon te bouwen. Op de circa 300.000 gebouwen zijn de meldingen op jaarbasis op één hand te tellen. De gemeente is niet op de hoogte van wijken of buurten die met grote funderingsproblematiek te maken hebben.”
Den Haag biedt inwoners geen vergoeding voor een gedwongen verbouwing en de stad heeft voorlopig ook geen grote plannen op dit gebied, zegt de woordvoerder. ,,De gemeente houdt de vinger aan de pols en wanneer een probleem wordt geconstateerd, komt het op de agenda terecht en pakken we dit op.”
RATJETOE
Toch is de problematiek mogelijk groter dan nu zichtbaar is. Het KCAF laat weten afgelopen jaren meerdere tientallen meldingen uit Den Haag te hebben gekregen. ,,Den Haag is een ratjetoe”, zegt KCAF-adviseur Dick de Jong. ,,Je hebt op een klein gebied een om-en-om mix van veen- en zandgrond. Het is minder erg dan in gemeenten als Rotterdam of Gouda, waar veel meer veengrond is. Toch krijgen we ook uit Den Haag best wat meldingen van huiseigenaren met funderingsproblemen en er is weinig geregeld om ze te helpen. Het probleem is alleen dat zeker niet iedereen zich meldt, uit angst voor de hoge kosten van de werkzaamheden. Veel andere mensen hebben geen weet van mogelijke schade onder hun huis, totdat er grote scheuren ontstaan of de boel verzakt.”
Volgens De Jong speelt dat laatste door heel Nederland. ,,De rekening ligt bij de eigenaar. Daar zijn jarenlang procedures over gevoerd, maar dat is nu hoe het is. Het waterschap en de gemeente hebben wel wat verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld voor het waterpeil. Als dat te laag of te hoog is kan de fundering snel achteruitgaan, maar gemeenten pakken hier vaak geen verantwoordelijkheid voor. Er is maar een handjevol gemeenten dat de eigenaar deels of volledig vergoedt voor de kosten.”
Daar zou volgens De Jong in de nabije toekomst wel verandering in mogen komen. ,,Van de 350 gemeenten zeggen er 330: zoek het maar uit. Ook het Rijk stelt zich nog onvoldoende verantwoordelijk op. Eerst berekenden we dat er zo’n 1 miljoen woningen risico liepen, maar met de droogte van de laatste jaren kan je wel stellen dat dat het er een stuk meer zullen zijn. We verwachten dat er binnen vijf à tien jaar dertig tot zestigduizend woningen aan de bak zullen moeten. Eigenaren kunnen in de problemen komen door de hoge kosten. Ik zou dus zeggen: zoek goed uit hoe het met de fundering zit voordat je een huis koopt.”
ANDERE OPZET
Ook Vereniging Eigen Huis maakt zich al jaren sterk voor meer verantwoordelijkheid onder gemeenten voor de problemen, vertelt een woordvoerder. ,,Gemeenten en waterschappen houden het waterpeil al jaren laag, onder druk van de agrarische sector. Die hebben zware machines waardoor ze de grond niet te nat willen hebben. Dit, in combinatie met de toenemende droogte zorgt weer voor de problemen voor huiseigenaren.”
En dat is niet goedkoop. ,,Het kan enorm in de papieren lopen”, zegt de woordvoerder. ,,Soms is het relatief snel op te lossen, maar als er vanaf de voorkant onder het huis gegraven moet worden heb je het al snel over tienduizenden euro’s. Het idee dat woningeigenaren dat wel kunnen betalen klopt niet: zestig procent van de Nederlanders woont in koopwoningen, die zijn zeker niet allemaal vermogend. Er is wel een funderingsfonds, maar daar doen maar zeven gemeenten aan mee. Er moet echt een andere opzet komen. Het is nu op basis van vrijwilligheid, maar eigenlijk is er een landelijk fonds nodig.”
De bewustwording komt al op gang, maar te langzaam volgens Eigen Huis. ,,Je komt het nauwelijks tegen in landelijke verkiezingsprogramma’s, terwijl een grote groep mensen hier in de nabije toekomst last van gaat hebben. Het gaat over heel veel geld.”
… MeerMinder

Historische scheiding Haagse volk en elite gaat armere huiseigenaren mogelijk veel geld kosten
www.ad.nl
In Den Haag blijkt de eeuwenoude scheiding tussen veen en zand weer eens actueel: de woningeigenaren met minder geld moeten mogelijk voor tienduizenden euro’s verbouwen om hun verouderde huis niet t…sterke tekst, volksvertegenwoordiging en woningbouwverenigingen worden gestuurd door lobby en bureaucraten? … MeerMinder
Deze inhoud is momenteel niet beschikbaar
Dit gebeurt doorgaans doordat de eigenaar de bijlage alleen heeft gedeeld met een kleine groep mensen, de eigenaar heeft gewijzigd wie de bijlage kan zien of omdat de bijlage is verwijderd.
HERENGRACHT EN BOMEN
Schande bij het verleggen van nieuwe leidingen. De kabelboeren zagen ondanks mooie gemeentenotaas gewoon de wortels door aan de Herengracht!
… MeerMinder
VAN WIE IS DE STAD?
Vanochtend was de zitting bij de Raad van State: Wijkberaad Bezuidenhout heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van het college van B&W voor het afgeven van een omgevingsvergunning om een kantoorgebouw tot woningen te verbouwen.
De omgevingsvergunning geeft vrijstellingen van het vastgestelde bestemmingsplan om de bestemming te wijzigen en te bouwen. Er komen dus woningen bij terwijl vaststaat dat er nu al voorzieningen met betrekking tot spelen, zorg, onderwijs en medische voorzieningen TEKORT zijn.
Moet je dan in naam van de wet (‘een goede ruimtelijke ordening’ is de eerste zorg van de gemeentelijke overheid) bij elke omgevingsvergunning maar blijven afzien va het inhalen van die TEKORTEN?
Nee zegt het Wijkberaad. Basta!
Voor Bezuidenhout (waar een deel van die CID kolossen zouden moeten komen) heeft de gemeente nog geen investeringsplan opgezet (!) en de daadwerkelijke voorzieningen zijn evenmin geïnventariseerd.
Kan een stad waar géén planologen werken, waar ambtenaren en college als marktkooplui grond verkopen en kavels uitdelen aan marktpartijen die daar de best denkbare rendementen kunnen halen TEN KOSTE van de zittende én nieuwe bewoners?
De Raad van State moet oordelen of op basis van de Algemene Wet Bestuursrecht het afgeven van deze omgevingsvergunning behoort tot de discretionaire bevoegdheden/vrijheden van het college. De staatsraad moet oordelen of dit en een volgend bouwplan niet een ontwrichtende werking heeft op leefbaarheid en bestaansvoorwaarden in een stadsdeel in de 21e eeuw.
Daarmee moet de staatsraad impliciet een oordeel vellen over het failliete ruimtelijk beleid van den Haag.
De ontwikkelaar voelt zich intussen gepiepeld –waarom ben ik de dupe van een conflict dat gaat over de ruimtelijke planning van de stad? Dat pleit hen echter helemaal iet vrij: ze weten donders goed wat ze voor de poorten van de hel proberen weg te slepen: en meestal kwamen ze er mee weg.
We wensen de staatsraad wijsheid toe…
… MeerMinder
Dank voor dit treffende artikel!!
Brigitte
Vandaag dient bij de Raad van State de kwestie dat de gemeente DennHaag geen planologie meer heeft; er is geen planning van waar de woningen komen en waar de banen, de scholen, de dokterspraktijken en de bakkers. De stad deelt locaties uit aan ontwikkelaars die er het hoogste rendement mogen realiseren: hotels, short-stay voor expats of domweg dure appartementen.
Van wie is de stad?
SOS doet mee!
Wél 8500 woningen maar geen extra huisartsen, speeltuinen en scholen; bewoners stappen naar rechter
… MeerMinder

Wél 8500 woningen maar geen extra huisartsen, speeltuinen en scholen; bewoners stappen naar rechter
www.omroepwest.nl
Al 2500 mensen zonder huisarts, overvolle speeltuinen en grote wachtlijsten bij basisscholen. In Bezuidenhout in Den Haag wordt het ene na het andere woonproject opgeleverd, maar van bijhorende voorzi…